Lundbyefestival #lundbye200år

Velkommen til Bispegårdens Kunstudstilling

Bispegården Kunstudstilling - Adelgade 6 - 4400 Kalundborg - tlf.: 2021 1769

Åbent alle dage kl. 11 - 17, frem til den 2. september - Fri entré - Arrangør: Kalundborg Kunstforening

Kørestolsbrugere og gangbesværede: brug venligst indgangen i Munkesøgade 5 (op ad rampen).

Kalundborg Kunstforening

bruger ikke cookies.

Lundbyefestival #lundbye200år

 

7. juli – 2. september 2018

 

J. Th. Lundbye var maler, tegner og grafiker. Han blev kun 29 år, men nåede alligevel at blive en af guldalderens (ca. 1800 – 1850) mest anerkendte malere.

 

Lundbye blev født i Kalundborg den 1. september 1818, og hans 200 års fødselsdag vil blive fejret med en 8 uger lang festival i perioden 7. juli – 2. september 2018.

 

Omdrejningspunktet for fejringen bliver middelalderbyen i Kalundborg med udstillingsstedet Bispegården, Kalundborg Museum og den 5 tårnene kirke - omkranset af ruinerne fra Esbern Snares borg og Kalundborg Slot.

 

Festivalens begivenheder omhandler udstillinger, foredrag, guidede ture, bogudgivelser, koncerter med guldaldermusik og etablering af landmarks ved Kalundborg, hvor Lundbye malede sine billeder.

 

Se meget mere her på siden eller på Facebook.

 

Billetter købes via links her på siden, eller på Facebook, alle links åbner en ny side hos Place2book, hvis ikke andet er angivet. Tjek venligst at billetten er til det rigtige arrangement.

 

Festivalen arrangeres af Kalundborg Kunstforening og Kalundborg Kommune sammen med andre samarbejdspartnerne.

 

Festival koordiantor: Holger Prehnum.

 

Festivalen støttes af:

 • Kalundborg Kommune,
 • LAG Midt-Nordvestsjælland,
 • Liv i Kalundborg,
 • Bistro Bispegården,
 • Bent O. Jørgensens Fond,
 • Dr. Margrethe og Prins Henriks fond.
 • Birthe og Jens Hartvig Jørgensen,
 • Brand af 1848 Fond,
 • Rotary Kalundborg,
 • Augustinus Fonden,
 • Aage og Johanne Louis-Hansens fond,
 • Oticon Fonden.

Under hele festivalen


Vor Fru Kirke

 

Hver dag under hele Lundbyefestivalen afspilles på Vor Fru Kirkes klokkespil musikstykker kl. 9, 12, 15, 18 og 21.

 

Musikstykket der afspilles kl. 12 vil relatere til Lundbye og guldaldertiden. Repertoiret kan ses på Vor Frue Kirkes hjemmeside.

 

Vor Frue kirkes klokkespil er fra 2013 og har i alt 48 klokker svarende til 4 oktaver. Klokkespillets største klokke vejer 660 kg og den mindste 8 kg. Totalt set vejer hele instrumentet omkring 9 tons. Alle 48 klokker kan spilles manuelt af en klokkenist og de 27 største klokker er desuden tilsluttet et automatisk system, der får klokkespillet til at spille af sig selv på forud valgte tidspunkter.

Bispegården (frem til den 2. september):

 

 • Udstillingen med Lundbye billeder er en eksklusiv og enestående udstilling, idet værkerne alle er i privat eje og derfor har langt hovedparten ikke tidligere været vist på en udstilling. Billederne omfatter hele spektret af Lundbye arbejder med oliemalerier, akvareller, tegninger, raderinger m.v. Kurateringen er foretaget af billedkunstner Maja Lisa Engelhardt og cand. mag i kunsthistorie Sarah Fredholm, som har haft omkring 120 Lundbye værker at disponere over. Udstillingen åbnedes af Hans Edvard Nørregård-Nielsen.
 • Ved ferniseringen udgav Hans Edvard Nørregård-Nielsen og Maja Lisa Engelhardt en bog om Lundbye på Kalundborgegnen og bogen er samtidig et udstillingskatalog indeholdende gengivelse af samtlige billeder, som vises på udstillingen. På udstillingen vises også en nyproduceret video, hvor Maja Lisa Engelhardt fortæller om Lundbye.

Fri adgang. Udstillingen er åben frem til den 2. september. Åbent alle dage kl 11-17.

Bistro Bispegården (frem til den 2. september):

 

Udstillingen viser en serie af billeder malet af kunstneren Ole Olesen. Inspiration til billederne har Ole Olesen fået gennem studier af J. Th. Lundbyes dagbogsoptegnelser og den naivistiske billedserie viser en række eksempler på Lundbyes fars noget brutale opdragelse af Lundbye og hans brødre.

 

Udstillingen er åben frem til den 2. september, tirs-lør kl. 12-21, søn kl. 12-16 (9. juli - 6. august: lukket om mandagen).

 

Fri adgang.

Kalundborg Museum (frem til den 2. september):

 

Museum Vestsjælland er en sammenslutning af 11 museer / udstillingssteder i Vestsjælland. Kalundborg Museum er et af dem, og her vil en række af de Lundbye billeder, som Museum Vestsjælland ejer, blive udstillet. Der vil samtidig være mulighed for at stifte bekendtskab med, hvordan livet levedes på Lundbyes tid bl.a. gennem museets empirestue fra guldaldertiden 1800 – 1850.

 

Entre: voksne 30 kr, pensionister 20 kr, børn gratis.

 

Udstillingen er åben frem til den 2. september: tirsdag-søndag 10.30-16.

Røsnæs - Landmarks:

 

Lundbye står på pæle for dig!

 

9 lokaliteter på Røsnæs, hvor Lundbye har malet et billede (Lundbye Landmarks). Stederne er afmærkede og via en QR kode, kan der indhentes oplysninger om lokaliteten samt om Lundbye. Der er også trykt en folder med kort og beskrivelse af de anlagte landmarks.

 

Se Landmarkssiden, her på bispegaarden.dk.

Kalundborg Lokalarkiv, Volden 1 (frem til den 2. september):

 

Kalundborg Lokalarkiv viser følgende Lundbye arkivalier:

 • Scannede kopier af udvalgte Lundbye billeder lavet som træsnit ved F. Henriksen, og suppleret med digte af Holger Drachmann. Tegninger er fra bogen ”Billeder i træsnit” fra 1884.
 • Scannede billede, plakater samt foto af Lundbyes fødested.
 • Scannede billeder og tekst omkring Lundbyes tragiske død.
 • Lånte motiver fra Raklev og Røsnæs arkiv.
 • Kopi af ”Et omrids af kunstnerens liv” ved Emil Bloch. Ligges frem til gennemsyn.
 • Kopi af oversigt over Lundbyes produktion (kopi kan uddeles/købes).
 • 2 forskellige bøger om Lundbye ligger til gennemsyn.
 • Lille folder/blad med arkivets udstillede materiale.

Fri adgang. Udstillingen er åben frem til 2. september: tirsdage kl 10-16, torsdage kl 10-17, fredag - søndag kl 12-16.

Bispegården, specielt for børn:

 

Billedværkstedsarrangementet er aflyst.


Billetter, der ikke er solgt i forsalg, kan købes ved indgangen.

Onsdag den 15. august kl 19-20, Bispegården:

 

Med foredraget ”Kunstneren og trolden” fortæller manuskriptforfatter Jens Balslev om Lundbyes kamp for at forene kunstnerisk stræben og levet liv. Lundbye har med sin kunst været medvirkende til at forme eftertidens måde at se på Danmarks natur. Men han havde et kompliceret sind. Han tørstede efter kærlighed, men evnede kun at udtrykke den over for sin moder. Han søgte ofte tilflugt i en indre hule, befolket af trolde og sære tanker. Med udgangspunkt i Lundbye´ hovedværk, ”En dansk Kyst”, forfølger Jens Balslev tre aspekter af hans kamp med dæmoner, kærlighed og kunst. Foredraget kombineres med en rundvisning på udstillingen.

 

Priser: 50 kr. / 30 kr. for medlemmer; middag kl. 17.30: 210 kr. for foredrag og middag, 190 kr. for medlemmer af kunstforeningen, tilmelding seneste dagen før.

Køb billetter her.

Torsdag den 16. august kl 17-18, Bispegården:

 

En rundvisning på den unikke udstilling med Lundbye billeder, hvor kun få værker tidligere har været udstillet. Med udgangspunkt i de udstillede værker vil der blive fortalt om Lundbye´ betydning for dansk malerkunst og hvorfor han anses som en af de mest anerkendte guldaldermalere. Guide: Cand. mag. i kunsthistorie og kurator på udstillingen Sarah Fredholm.

 

Priser: 25 kr.; middag kl. 18.30, 185 kr. for rundvisning med middag, tilmelding seneste dagen før.

Køb billetter her.

Søndag den 19. august kl 15-17, Vor Frue Kirke:

 

Koncert i Vor Frue Kirke med sange fra Guldalderen.

 • Repertoire: Weyses og Ingemanns morgen- og aftensange. Solosange med klaver og med oplæsning ved Bo Holten fra Weyses og Ingemanns breve.
 • Medvirkende: Vokalensemblet Musica Ficta. Dirigent Bo Holten. Pianist Ulrich Stærk.

 

Priser: 100 kr. / 50 kr. for medlemmer; frokost fra kl. 12.00, 260 kr. for koncert med frokost, 210 kr. for medlemmer af kunstforeningen, tilmelding seneste dagen før.

Køb billetter her.

Tirsdag den 21. august kl 19-20.30, Vor Frue Kirke:

 

På foredraget ”Evigt ejes kun det tabte” fortæller tidligere minister, MF´er Bertel Haarder om sin begejstring for Lundbye. Bertel Haarder udtaler - Churchill er citeret for: ”Først former vi bygningerne, derefter former de os." Om Lundbye kan man sige: ”Først nedfældede han sin opfattelse af landskaber, natur og dyr på lærred og formede de herligste kunstværker. Derefter formede disse kunstværker vores opfattelse af landskaber, natur og dyr”.

 

Han gav os billedet af gamle Danmark uden al den skovtykning, der siden har dækket landskaberne”.

 

Ak, havde han dog blot afholdt sig fra at melde sig som frivillig i den dumme borgerkrig i 1848. Men er der i disse "Gå glip"- tider en trøst i Ibsens (og Kierkegaards) "Evigt ejes (elskes) kun det tabte"?

 

Priser: Priser: 50 kr. / 30 kr. for medlemmer; middag kl. 17.30: 210 kr. for foredrag og middag, 190 kr. for medlemmer af kunstforeningen, tilmelding seneste dagen før.

Køb billetter her.

Onsdag den 22. august kl 17-18, Bispegården:

 

En rundvisning på den unikke udstilling med Lundbye billeder, hvor kun få værker tidligere har været udstillet. Med udgangspunkt i de udstillede værker vil der blive fortalt om Lundbye´ betydning for dansk malerkunst og hvorfor han anses som en af de mest anerkendte guldaldermalere. Guide: Cand. mag. i kunsthistorie og kurator på udstillingen Sarah Fredholm.

 

Priser: 25 kr.; middag kl. 18.30, 185 kr. for rundvisning med middag, tilmelding seneste dagen før.

Køb billetter her.

Fredag den 24. august kl 14-15, Kalundborg Museum:

 

Museum Vestsjælland præsenterer ”Så stik mig, Myg” - Lundbye mellem Kunsten og Kærligheden.

 

I denne fjerde version af ”Samtale med Fortiden” tager teaterleder Simon Vagn Jensen og museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen fat på guldalder-maleren Johan Thomas Lundbye (1818 – 1848).

 

Med udgangspunkt i Lundbyes dagbog ”Et Aar af mit Liv fra 1842 – 1843” behandles kunstnerens favntag med et stort ambitiøst anlagt maleri samtidig med, at han går igennem mange følelsesmæssige trængsler i forhold til kærligheden til den unge Louise Marie. Det ene bliver en stor succes, og det andet har han ikke held med.

 

Den personlige og indsigtsfulde dagbog suppleres i løbet af samtalen af tekster af forfatteren Steen Steensen Blicher, Johannes V. Jensen og Vagn Lundbye. Samtidig indsættes Lundbyes billedkunst i sammenhæng med tidens kulturelle og kunst-politiske klima, hvor kunsten bliver spydspids i kampen for enevældens ophør og indførelse af folkestyre.

 

Pris: 80 kr., inkl. entre til museet,

billetter på - museets hjemmeside

Lørdag den 25. august kl 14-15, Kalundborg Museum:

 

Museum Vestsjælland præsenterer ”Så stik mig, Myg” - Lundbye mellem Kunsten og Kærligheden.

 

I denne fjerde version af ”Samtale med Fortiden” tager teaterleder Simon Vagn Jensen og museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen fat på guldalder-maleren Johan Thomas Lundbye (1818 – 1848).

 

Med udgangspunkt i Lundbyes dagbog ”Et Aar af mit Liv fra 1842 – 1843” behandles kunstnerens favntag med et stort ambitiøst anlagt maleri samtidig med, at han går igennem mange følelsesmæssige trængsler i forhold til kærligheden til den unge Louise Marie. Det ene bliver en stor succes, og det andet har han ikke held med.

 

Den personlige og indsigtsfulde dagbog suppleres i løbet af samtalen af tekster af forfatteren Steen Steensen Blicher, Johannes V. Jensen og Vagn Lundbye. Samtidig indsættes Lundbyes billedkunst i sammenhæng med tidens kulturelle og kunst-politiske klima, hvor kunsten bliver spydspids i kampen for enevældens ophør og indførelse af folkestyre.

 

Pris: 80 kr., inkl. entre til museet,

billetter på - museets hjemmeside

Søndag den 26. august kl 17-18, Bispegården:

 

En rundvisning på den unikke udstilling med Lundbye billeder, hvor kun få værker tidligere har været udstillet. Med udgangspunkt i de udstillede værker vil der blive fortalt om Lundbye´ betydning for dansk malerkunst og hvorfor han anses som en af de mest anerkendte guldaldermalere. Guide: Cand. mag. i kunsthistorie og kurator på udstillingen Sarah Fredholm.

 

Pris: 25 kr.

Køb billetter her.

Tirsdag den 28. august kl 17-18, Bispegården:

 

En rundvisning på den unikke udstilling med Lundbye billeder, hvor kun få værker tidligere har været udstillet. Med udgangspunkt i de udstillede værker vil der blive fortalt om Lundbye´ betydning for dansk malerkunst og hvorfor han anses som en af de mest anerkendte guldaldermalere. Guide: billedkunstner og kurator på udstillingen Maja Lisa Engelhardt.

 

Priser: 25 kr.; middag kl. 18.30, 185 kr. for rundvisning med middag, tilmelding seneste dagen før.

Køb billetter her.

Torsdag den 30. august kl 17-18, Bispegården:

 

En rundvisning på den unikke udstilling med Lundbye billeder, hvor kun få værker tidligere har været udstillet. Med udgangspunkt i de udstillede værker vil der blive fortalt om Lundbye´ betydning for dansk malerkunst og hvorfor han anses som en af de mest anerkendte guldaldermalere. Guide: billedkunstner Ole Olesen.

 

Priser: 25 kr.; middag kl. 18.30, 185 kr. for rundvisning med middag, tilmelding seneste dagen før.

Køb billetter her.

September

Lørdag den 1. september: J. TH Lundbyes 200 års fødselsdag.

Lørdag den 1. september kl 10-12, Skibbrogade 8:

 

Guidet vandretur. Arrangementet starter ved J. Th. Lundbyes fødehjem, Skibbrogade 8, i Kalundborg, hvor der bliver mulighed for et kik ind i ejendommens gård, som udgjorde en af Kalundborgs store købmandsgårde fra byens blomstringstid i 1700 tallet. Herefter går deltagerne i Lundbyes fodspor til Møllebakken og videre til Vor Frue Kirke, hvor H. W. Bissens buste af den tapre landsoldat er opstillet. Lundbye stod model til busten. Kl. 12 spilles der en minikoncert på Vor Frue Kirke´ klokkespil.

 

Guide: Formand for Kalundborg Turistforening Peter Hermann. Gratis deltagelse.

Lørdag den 1. september kl 12-12.20, området ved Vor Frue Kirke:

 

Minikoncert på Vor Fru Kirkes klokkespil ved kirkens organist Christian Hauskov. Repertoiret relaterer til Lundbye og guldaldertiden og koncerten varer ca. 20 minutter.

Adresser:

 • Bispegården: Adelgade 6, 4400 Kalundborg, åbent tirsdag - søndag kl 11-16. I forbindelse med Lundbyeudstillingen er der åbent alle dage kl 11-17, også mandag.
 • Kalundborg Museum: Adelgade 23, 4400 Kalundborg, åbent tirsdag-søndag kl 10.30-16.
 • Kalundborg Lokalarkiv: Volden 1, tirsdage kl 10-16, torsdage kl 10-17, fredag - søndag kl 12-16.
 • Bistro Bispegården: Adelgade 6B, 4400 Kalundborg, åbningstider:

7. juli – 5. august:

 • mandag lukket,
 • tirsdag – lørdag kl. 12 - 21,
 • søndag kl. 12 - 16,

6. august – 10. august:

 • mandag lukket,
 • tirsdag – lørdag kl. 12 – 21,
 • søndag kl. 12 –16,

11. august – 2 september:

 • mandag – lørdag kl. 12 – 21,
 • søndag kl. 12 – 16.

Menuer på Bistro Bispegården, i forbindelse med ovennævnte arrangementer:

 • Til frokost serveres: En dejlig frokosttallerken indeholdende lidt godt fra havet, dansk kød, ovnbagte grøntsager, frittata, frisk mikset salat, danske oste med kompot, hertil hjemmebagt økologisk brød. Inkl. postevand.
 • Om aftenen serveres: Et dejligt aftensmåltid tilberedt af årstidens friske og i høj grad lokale råvarer. Hovedret og 2 friske salater. Inkl. postevand.